Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Α΄ χαιρετισμοί στον Ι. Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου στους ΤράχωνεςΠραγματοποιήθηκε με σεβασμό και μοναστηριακή κατάνυξη η ακολουθία των Α΄ χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Τραχώνων (τ. Γερουλάνου και νυν The Mart - Σκλαβενίτη).
Οι ψαλμωδίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο πραγματοποιήθηκαν χωρίς ιερέα αλλά με επαγγελματίες ιεροψάλτες. Δυστυχώς ο  σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών, όπου απευθυνθήκαμε, δεν μπόρεσε να μας διαθέσει ιερέα, τουλάχιστον για τους πρώτους χαιρετισμούς.
Στην λειτουργική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, επιτρέπεται η τέλεση κάποιων ακολουθιών χωρίς ιερέα. Σε τέτοιες περιπτώσεις παραλείπονται όσα λόγια λέει ο ιερέας, ξεκινά η ακολουθία με το «Δι’εχν…» και διαβάζονται ή ψέλνονται όσα λόγια της προσευχής λέγονται ούτως ή άλλως από τους ψάλτες.

Τα μέλη της Εταιρεία Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, Εισόδια – Τράχωνες  πήραν την πρωτοβουλία να εφαρμόσουν αυτό το τυπικό στον Ι. Ναό των Εισοδίων, λόγω του ότι ακόμη δεν υπάρχει μόνιμος ιερέας και εξυπηρετείται περιστασιακά από τον ιερέα της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων.

Την επόμενη Παρασκευή θα έχουμε κανονικά ιερέα. 
 

3 σχόλια: