ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ



Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 στα γραφεία της ομάδας πολιτών για την προστασία των Τραχώνων (Δεληγιώργη, 93), πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα «ένταξη στο σχέδιο πόλεως της περιοχής Τραχώνων και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων».
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο νέος δήμαρχος Αλίμου κ. Α. Κονδύλης, εκ μέρους της ομάδας πολιτών οι, ιερέας π. Διονύσιος, Στ. Διαμαντής, Χρ. Αδαμόπουλος, Π. Παπαδημητρόπουλος και η αρχαιολόγος Α. Κεσίσογλου. Την ενημέρωση εκ μέρους της τεχνικής εταιρείας «ΠΟΛΙΣ Ο.Ε.» που έχει εκπονήσει την μελέτη της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Αλίμου έκανε ο κ. Ιωακείμ Σπανούδης. Εκ μέρους της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ μίλησε η αρχαιολόγος κα Λιάνα Ψαρρή συνοδευόμενη από συνάδελφό της συντηρητή κ. Λάζαρο Βαλσάμη. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Μιχ. Λάζαρης.
Στην συνάντηση παρουσιάστηκε η μελέτη του Γ.Π.Σ. όπως έχει παραδοθεί στον Δήμο Αλίμου, αναλύθηκε εκτενώς η υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία των αρχαίων μνημείων, η συνένωση των αρχαιολογικών χώρων των Τραχώνων και η προβολή τους, κυρίως με τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου, ο οποίος θα έχει αφετηρία το Μετρό Αλίμου και θα διακλαδώνεται, ενώ ενδιάμεσα θα τοποθετηθούν πινακίδες και θα μοιραστούν φυλλάδια.
Στόχος είναι να υπάρχει σύνδεση των κατοίκων και των τουριστών του Αλίμου με τα μοναδικής αξίας μνημεία, όπως το μυκηναϊκό εργαστήριο κατεργασίας λιναριού, το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου και το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων Θεοτόκου.
Η συμμετοχή του δήμου στο «πράσινο ταμείο» προστασίας, η προστασία του φυσικού πλούτου (ρέμα και δάσος Τραχώνων) και η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας σχετίζονται με την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως των εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεων (κτήμα Γερουλάνου και Τρουμπάρι). Συζητήθηκαν χρόνια χωροταξικά και κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής.
Ο κ. Κονδύλης άκουσε τις παρατηρήσεις και προτάσεις τόσο των πολιτών αλλά κυρίως των εκπροσώπων της ΚΣΤ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων και του κ. Ι. Σπανούδη. Συμφώνησε για την αναγκαιότητα να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως όλες οι εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου με όρους και προϋποθέσεις που θα ευνοούν το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δεσμεύτηκε ότι θα τις μελετήσει και θα είναι από τις πρώτες του προτεραιότητές του όταν θα αναλάβει την δημαρχία.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------



30/1/2014

Δικαστικός αγώνας για πρόσβαση σε αρχαιολογικό χώρο και βυζαντινή εκκλησία στον Άλιμο.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων του Αλίμου κατά της γερμανικής εταιρίας MAKΡO, ιδιοκτήτη του κτήματος Γερουλάνου, στο οποίο βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου.
Το κτήμα αυτό επρόκειτο από το  1987 να ανακηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός χώρος και να είναι ελεύθερα επισκέψιμο από τους πολίτες, ως αρχαιολογικό πάρκο με χώρους αναψυχής και περιπάτου. Μέσα στο κτήμα έχουν ανασκαφεί κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία, υπάρχει ακέραια σωζώμενο  βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου 10ου-13ου αιώνα, καθώς και το ένα από τα δυο εναπομείναντα ρέματα της Αθήνας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δυστυχώς, το κτήμα αποχαρακτηρίστηκε το 1992, για να το αγοράσει η ΜΑΚΡΟ!, η οποία πρόσφατα, το Μάρτιο του 2013, αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς δημόσιας λατρείας της βυζαντινής εκκλησίας και να εμποδίσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ακόμη και σε καθηγητές Αρχαιολογίας!
 Οι κάτοικοι αντέδρασαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέπει την είσοδο του κοινού στο κτήμα, εκτός του διημέρου 20 και 21 Νοεμβρίου που πανηγυρίζει ο ναός, δύο φορές το μήνα.
Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν οι Ιερείς του ναού Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων Αλίμου, του οποίου είναι παρεκκλήσι ο ναός των Εισοδίων, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θ. Ορφανός, ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κος Δ. Δόγκας, μέλη της Ένωσης Γονέων Αλίμου, εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου για την υποστήριξη του αυτονόητου δικαιώματος να υπάρχει πρόσβαση σε χώρο με πολιτιστική, περιβαλλοντική και θρησκευτική αξία.
Εκ μέρους των κατοίκων κατέθεσαν ως μάρτυρες ο ιερέας π. Κων/νος και ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κ. Δ. Δόγκας και εκ μέρους της ΜΑΚΡΟ ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας.
Οι μάρτυρες των κατοίκων αναφέρθηκαν με αποδείξεις ότι μέχρι το 2010 ο ναός λειτουργούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη τη διάρκεια του έτους, γίνονταν γάμοι και βαπτίσεις, καθώς επίσης τόσο τον ναό όσο και το ρέμα μαζί με το χαρακτηρισμένο δάσος επισκέπτονταν συχνά πυκνά μαθητές και εκπαιδευτικοί για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούσαν. Ο κ. Δόγκας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ρέμα και ο ναός αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα του Αλίμου.
Οι κάτοικοι του Αλίμου πιστεύουν ακράδαντα στην δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε ότι το δικαστήριο θα υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέψει και πάλι την είσοδο στους πολίτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίσει και να μελετήσει τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της περιοχής τους.
Τέλος οι κάτοικοι ευχαριστούν δημόσια τον δικηγόρο κ. Αριστείδη  Θωμόπουλο για την εξαίρετη προετοιμασία και υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.
Γραφείο Τύπου Επιτροπής κατοίκων Αλίμου



10/11/2013 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Στο κτήμα «Γερουλάνου», (Άνω Καλαμάκι, Άλιμος) όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου,  σημερινής ιδιοκτησίας της εταιρείας ΜΑΚΡΟ, υπάρχει ένας όμορφος βυζαντινός ναός του 10ου αιώνα, που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ο ναός είναι παρεκκλήσιο του ναού της Ζωοδόχου Πηγής και είναι από τους παλαιότερους ναούς της Αττικής. Η εταιρεία ΜΑΚΡΟ δυστυχώς μας απαγορεύει την επίσκεψη στον ναό. Μας επιτρέπει όμως για φέτος να το επισκεφτούμε μόνο μια φορά την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, για να εορτάσουμε τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου:  Απόγευμα  4-5 μ.μ. Μέγας Εσπερινός και αρτοκλασία
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου:
Πρωί  7 - 9,30 π.μ. Θεία Λειτουργία
     9,30 - 2,30 μ.μ. Ξενάγηση σε μαθητές από τον αρχαιολόγο, ιερέα π. Διονύσιο.
Απόγευμα 4-5 μ.μ. Eσπερινός, Παράκληση και Λιτανεία της εικόνας γύρω από τον Ιερό ναό.
Σας Καλούμε
Να έλθετε στο κτήμα, να θαυμάσετε και να εκκλησιαστείτε στον ανακαινισμένο Βυζαντινό ναό με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες. Είναι μοναδική ευκαιρία να μπείτε στο κτήμα και να εκκλησιαστείτε στον ιερό ναό.
Είσοδος από την οδό Μεγάλης του Γένους Σχολής (προέκταση της Θεομήτορος).

Σας περιμένουμε

Πατήρ Διονύσιος
Εφημέριος Ζωοδόχου Πηγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου