Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Μια μέρα από τα παλιά στο Κτήμα Γερουλάνου



        Σήμερα 19/2/2017 μετά από 25 χρόνια, ετελέσθη Θεια Λειτουργία Κυριακή, στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Τράχωνες (Γερουλάνου).
        Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαρίνου Ι. Γερουλάνου - Καθηγητού Χειρουργικής, Ακαδημαϊκού.
        Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία (ΕΧΕ), συνιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο Μαρίνος Γερουλάνος, οργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η τέλεση επιμνημόσυνου δέησης στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Γερουλάνου.
        Το κτήμα ξαναζωντάνεψε. Οι παλιοί ένοικοι τού κτήματος και απόγονοι του Μαρίνου Γερουλάνου κατέκλισαν το εκκλησάκι. Παρόντες ο Στέφανος Γερουλάνος, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου, ο Ανδρέας και Γιάννης Γκρόμαν, ή Ξένια, ή Βανέσσα, η Δέσποινα και η Μαρίνα Γερουλάνου, ο συγγραφέας και Ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος  και μέλη των οικογενειών τους, γιατροί, μέλη της Χειρουργικής Εταιρείας και πλήθος κόσμου.
        Μετά την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο προσφέρθηκαν σε όλους πλούσια εδέσματα που προσέφερε ο Στέφανος Γερουλάνος αλλά και οι κυρίες του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής.
       Στην συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος μαζί με τον Ανδρέα Γκρόμαν, μας ξενάγησαν στο κτήμα. Επισκεφτήκαμε το σπίτι με την εξαιρετική θέα από την βεράντα του, το αντιαεροπορικό καταφύγιο, το δάσος, την «στέρνα» κ.α.. Σε κάθε σημείο είχαν να μας διηγηθούν και κάποια μικρή ιστορία από την καθημερινότητα του κτήματος μεταφέροντάς μας νοερά στην εποχή που το κτήμα έσφυζε από ζωή. Μας έδειξαν που ήταν το θερμοκήπιο με τις τριανταφυλλιές, το αλώνι, οι αποθήκες κ.α.
         Στο κτήμα τα πολύχρωμα λουλούδια ξεπετάγονται παντού. Αυτός ο επίγειος παράδεισος είναι κρίμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμος στους πολίτες. Μακάρι κάποια μέρα το κτήμα να γίνει κτήμα των πολιτών και η οικία στην κορυφή του λόφου να γίνει ένα Μουσείο όπου θα εκτίθενται τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα των Τραχώνων που τώρα στοιβάζονται σε κιβώτια στα υπόγεια του Μουσείου του Πειραιά.
         Θερμότατες ευχαριστίες και άπειρη ευγνωμοσύνη εκφράζουμε μέσα από την καρδιά μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών που μας επέτρεψε μετά από 25 χρόνια να τελέσουμε Θεια Λειτουργία Κυριακή. Είθε να επαναληφθεί!!!
Χρήστος Κ. Αδαμόπουλος
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Εταιρεία Προστασίας & Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, Εισόδια – Τράχωνες
 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου