Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  κ.   Υπουργό   Πολιτισμού & Αθλητισμού.


  Θέμα:    Καταστρατήγηση δικαστικής απόφασης, για την ελεύθερη      πρόσβαση   σε  αρχαιολογικό  χώρο  στο «κτήμα  Γερουλάνου»   στον   Άλιμο.

      Την 7η Ιουλίου 2014 ανακοινώθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αρ. απόφασης 7341/2014) για τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέψει την είσοδο του κοινού στο κτήμα. Σύμφωνα με αυτήν το Μονομελές Πρωτοδικείο, ορίζει ότι:
 «ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ την καθής (σημ. “ΜΑΚΡΟ”) να επιτρέπει την είσοδο στην ιδιοκτησία της στο Κτήμα Τράχωνες από την οδό Αρχαίου Θεάτρου αρ. 7, την πρόσβαση μέσω της εκεί υπάρχουσας διόδου στο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και την αποχώρηση από εκεί: 
1) Την παραμονή της εορτής του στις 20 Νοεμβρίου από ώρα 08:00 έως ώρα 17.00 και ανήμερα της εορτής του στις 21 Νοεμβρίου από ώρα 06.30 έως ώρα 17.00 απεριορίστου αριθμού προσώπων και ιερέως.
2) Δύο φορές το μήνα και συγκεκριμένα κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα, από ώρα 08.00 έως ώρα 11.00, μέχρι 150 προσώπων και ιερέως επίσης, καθώς και να διατηρεί ανοικτή την είσοδο του ναού τις ίδιες ως άνω ημέρες και ώρες
    Η απόφαση αυτή, αποτέλεσε μια πρώτη και πολύ σημαντική νίκη των πολιτών του Αλίμου, που αγωνίζονται για το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής λατρείας αλλά και της πρόσβασης ενός σημαντικού μνημείου πολιτισμού της πόλης τους, καθώς πρόκειται για το μοναδικά ακέραια σωζόμενο βυζαντινό μνημείο, στα νότια προάστια.
   Πράγματι στις 17.7.2014 ο ναός λειτούργησε κανονικά, όμως μετά την ισχυρή βροχόπτωση της 19.7.2014 –κατά την οποία υπέστη φθορές ο χωμάτινος δρόμος από την είσοδο της οδού  Αρχαίου Θεάτρου- η εταιρεία βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει νέα προβλήματα, επιβάλλοντας  την είσοδο από την νότια πύλη του κτήματος. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και με νέο εξώδικο ενημέρωσαν την MAKΡO ότι, από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει κανονικά η είσοδος από την οδό Αρχαίου Θεάτρου. Στη συνέχεια και αφού στις 4.9.2014 η εταιρεία αρνήθηκε να επιτρέψει την πρόσβαση, παραβιάζοντας την δικαστική απόφαση,κατέθεσε προκλητικά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των κατοίκων, ζητώντας την κατάργηση της συγκεκριμένης πρόσβασης. Το Πρωτοδικείο όμως δικαίωσε προσωρινά  τους κατοίκους, ορίζοντας νέα δικάσιμο για τις 17.10.2014.
    Παράλληλα, ο ιερέας Πατήρ Διονύσιος- ο οποίος λειτουργεί στο ιστορικό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου-επικοινώνησε τόσο γραπτά όσο και τηλεφωνικά με το γραφείο του κ. Υπουργού & της Υφυπουργού Πολιτισμού, με μοναδική απάντηση, ως απλή κοινοποίηση, ότι το αίτημα διαβιβάστηκε στην 1η ΕΒΑ.
   Υπενθυμίζεται εδώ ότι  στις 10-04-2014,   με πρωτοβουλία της Βουλευτού Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη και σε συνεργασία με την Επιτροπή κατοίκων  του Αλίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού- Αθλητισμού με τον κ. Καρακατσάνη –Διευθυντή του γραφείου του κ. Υπουργού- παρουσία  και της κ. Κανελλοπούλου, Βουλευτού Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης από πλευράς Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για θέματα πολιτισμού, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των Δημοτικών παρατάξεων του Δ. Αλίμου. Αφορμή στάθηκε η «μη απάντηση» έως τότε του Υπουργείου στην σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  και η γενικότερη αδράνεια του Υπουργείου έναντι της ΜΑΚΡΟ.Ο κ.Καρακατσάνης  δεσμεύτηκε  ότι άμεσα θα δοθεί η σχετική απάντηση, ενώ μας ανακοινώθηκε η προετοιμασία  φακέλου από την ΚΣΤ΄ Εφορεία για την κήρυξη της περιοχής των Τραχώνων ως αρχαιολογικού χώρου.

    Επειδή, το Υπουργείο επιδεικνύει  τρομακτική αδράνεια αλλά και ανοχή στις προκλητικές ενέργειες της εταιρίας  ΜΑΚΡΟ.

    Επειδή  ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο βυζαντινό μνημείο στα Νότια Προάστια της Αθήνας  χαρακτηρίζοντας την πολιτιστική ταυτότητα του Αλίμου, και επειδή αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να εξασφαλίσει και πάλι την είσοδο στους πολίτες, ώστε να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής τους,

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

1.Θα εξασφαλίσει, ως οφείλει, την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών στο ιστορικό μνημείο του  βυζαντινού  ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου,  καθώς και την είσοδο των πολιτών, ώστε να μην αποκόπτονται από  την γνώση  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

2.Θα σταθεί στο πλευρό των δημοτών, καταδικάζοντας την περιφρόνηση  των δικαστικών αποφάσεων εκ μέρους της εταιρείας ΜΑΚΡΟ, έως ότου επιτευχθεί ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων και η  κατοχύρωση του αυτονόητου και αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών του Αλίμου για την ελεύθερη πρόσβαση τους στο κτήμα των Τραχώνων;

 24.9.2014    

 
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου