Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Παρουσίαση εργασιών αναστήλωσης του Βυζαντινού Ι. Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Τραχώνων



Μια ξεχωριστή εκδήλωση με ξεχωριστούς ομιλητές, πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Τραχώνων (τ. Γερουλάνου και νυν The Mart του Ομίλου Σκλαβενίτη) στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ιερού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αλίμου και η Εταιρεία Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες».

Κάτω από το φεγγαρόφως που έλουζε ομοιόμορφα το κτήμα και υπό των ήχων του σαξοφώνου του Βίκτωρα Σιάνα, του πιάνου της Μελίνας Παγουρτζή, των κρουστών του Στέφανου Καντιδάκη και του μπάσου του Ματέο Καλιούση (όλοι τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου) πλήθος κόσμου απόλαυσαν μια όχι συνηθισμένη εκδήλωση.

Στην όμορφη και συνάμα «γλυκιά» βραδιά, οι πολίτες του Αλίμου και όχι μόνον, παρακολούθησαν την παρουσίαση όλων των εργασιών αναστήλωσης του ναού και διάσωσης των τοιχογραφιών του.

Εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μίλησαν  η αρχαιολόγος κ. Καλλιόπη Φλώρου, η αρχαιολόγος κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου, η Τμ/ρχης Συντηρήσεων κ. Αικατερίνη Παναγοπούλου. Παρουσίασαν μια σύντομη αρχαιολογική αναδρομή του Ναού και τα στάδια αναστύλωσής του, θυμίζοντάς μας πως ήταν ετοιμόρροπος και πως έγινε σήμερα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος της συντήρησης κ. Γιάννης Σπανός (Συντηρητής Έργων Τέχνης) ο οποίος παρουσίασε τις σωστικές εργασίες που έγιναν για την Στερέωση του Αγιογραφικού Διακόσμου του Βυζαντινού Ιερού Ναού, το πριν και το μετά.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον δικηγόρο κ. Αριστείδη Θωμόπουλο, μέλος της διοικούσας Επιτροπής της Εταιρείας, ο οποίος έκανε μια αναδρομή - υπενθύμιση στους αγώνες και τις αγωνίες των πολιτών να διασωθεί ο Ι. Ναός από την κατάρρευση μέχρι την αναστήλωσή του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την Δ/ντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας The Mart  κ. Αικατερίνη Βουτσά. Η κ. Βουτσά εκπροσώπησε και τον Δ/ντα Σύμβολο της εταιρείας The Mart κ. Λεωνίδα Θεόκλητο ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η κ. Βουτσά συνεχάρη την αρχαιολογική υπηρεσία τον συντηρητή, τον Δήμο Αλίμου αλλά και τους Ενεργούς Πολίτες. Μας διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία The Mart και ο όμιλος Σκλαβενίτη θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί και να διευκολύνουν, στο μέτρο του δυνατού, τις πολιτιστικές δράσεις εντός του κτήματος και της ανάδειξής του. Θα συνεχίσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να επισκέπτονται το κτήμα για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους.

last but not least μίλησε ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος με ξεχωριστές αναφορές και ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της αναστήλωσης αλλά και της εκδήλωσης, έκανε μερικές ανακοινώσεις για πολιτιστικές ενέργειες που έχει δρομολογήσει στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν κατατοπιστικές πινακίδες σε αρχαιολογικά σημεία. Την επανέκδοση του βιβλίου της κ. Κων/νας Καζά για τον Άλιμο καθώς και έναν οδηγό με αρχαιολογικές διαδρομές για μαθητές και όχι μόνον και την κυκλοφορία ενός DVD για τον Άλιμο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος και μέλος της εταιρείας κ. Στέφανος Διαμαντής και ο πατέρας Διονύσιος, η «ψυχή» του αγώνα, για την σωτηρία του Ι. Ναού, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο π. Διονύσιος συγκινημένος αναφέρθηκε κυρίως γιαυτά που θα πρέπει να γίνουν και κατέληξε «…καταφέραμε πολλά, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα..»

Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής της Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες» κ. Παύλος Παπαδημητρόπουλος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και τις προσπάθειες  του Δρ. αρχιτέκτονα αναστηλωτή Μαμαλούκο Σταύρο του οποίου την μελέτη αναστήλωσης υλοποίησε  η εταιρεία των αδελφών Κουφόπουλου Θεόφιλο και Γεώργιο «ΜΝΗΜΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν διότι απουσίαζαν σε αναστηλωτικές εργασίες εκτός Αθηνών. Αναφορά έγινε επίσης στην σημαντική συμβολή της τ. Βουλευτή κ. Νάντιας Βαλαβάνη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων οι καθηγητές κ.κ. Ευάγγελος Χρυσός, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Νικόλαος Γκιολές, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας. Η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Νερούτσου, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Ανανιάδου και Δώρα Σύρμα. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άνω Κάτω Καλαμάκι» κ. Ελένη Μπελιά, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη τοπικών συλλόγων κ.α.

Εταιρεία Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες» και ο Δήμος Αλίμου ευχαριστούν όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και υπόσχονται ότι με την συνεργασία Εταιρείας, Δήμου, The Mart και Σκλαβενίτη θα γίνουν και άλλες σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προβολής και ανάδειξης του κτήματος και της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστίες οφείλουμε στου μαθητές μουσικούς του Μουσικού Σχολείου και στους καθηγητές του κ.κ. Σπύρο Μουρελάτο και Γιάννη Μουαταφή που με την παρουσία τους ομόρφυναν περεταίρω την βραδιά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία The Mart και στον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Λεωνίδα Θεόκλητο  για την έγκριση και διευκολύνσεις που παρείχε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και για τον «μπουφέ» που πρόσφερε στους παρευρισκομένους.

Για την
Εταιρεία Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες»
Χρήστος Κ. Αδαμόπουλος
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
 

 
Παυλος Παπαδημητρόπουλος
Καλ. Φλώρου


Αικ. Παναγοπούλου
Μαρίνα Παπαδημητρίου


Γιάννης Σπανός
Αριστ. Θωμόπουλος

Στέφανος Διαμαντής
Ανδρέας Κονδύλης

π. Διονύσιος
Αικατερίνη Βουτσά

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου