Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κάτοικοι του Αλίμου θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 10 το πρωί στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20 στην Αθήνα)

Διαμαρτυρόμαστε γιατί εδώ και ένα χρόνο η Γερμανική εταιρεία ΜΑΚΡΟ απαγορεύει την είσοδο στους μαθητές να επισκεφτούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς τον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος Τραχώνων ιδιοκτησίας της. Στο κτήμα βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου δήμου «Ευώνυμον» καθώς και ένα από τρία απομείναντα ανοικτά ρέματα της Αττικής των «Τραχώνων» ιδιαίτερου φυσικού και περιβαλλοντικού κάλλους.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί η εταιρεία ΜΑΚΡΟ απαγορεύει στους κατοίκους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στον ιερό Βυζαντινό ναό των Εισοδίων Θεοτόκου. Ο ναός βρίσκεται εντός του κτήματος και είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο στα νότια προάστια της Αθήνας. Χρονολογείται μεταξύ 10ου και 13ου αιώνα. Έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 134/Β/15.2.1972). Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο να εφαρμόσει τον νόμο και βάσει των άρθρων 3, 11 και 46 του νόμου 3028/2002 να καταστήσει άμεσα επισκέψιμο το βυζαντινό μνημείο για το κοινό και τους μαθητές. Να δώσει εντολή να αρχίσουν οι μελέτες και ανασκαφές ώστε να αναδειχθούν και να προστατευθούν οι αρχαιότητες που βρίσκονται αποδεδειγμένα στο κτήμα.

 Το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επερώτηση των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στις 13/2/2014 στην Βουλή σχετικά με τις απαγορεύσεις της Γερμανικής Εταιρείας ΜΑΚΡΟ.

Την διαμαρτυρία μας στηρίζουν και θα βρίσκονται στην συγκέντρωση Βουλευτές, ο Δήμαρχος Αλίμου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων και Σωματείων των Νοτίων Προαστίων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΙΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΡΑΧΩΝΩΝ/ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου