Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ



       Στους Τράχωνες (Άνω καλαμάκι) στον Άλιμο, στο κτήμα Γερουλάνου βρίσκεται βυζαντινός ναός, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Χρονολογείται μεταξύ 10ου & 12ου αιώνα κα παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 134/Β/15.2.1972.
 Είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικής. Είναι δε ο μοναδικός ναός της βυζαντινής Αθήνας με το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό τύπο (ελεύθερος σταυρός με εκτεταμένες κεραίες)  Το εσωτερικό του διακοσμούν, σε αρκετά καλή κατάσταση, τοιχογραφίες. Ο ναός ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός, αλλά ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής και λειτουργούσε ανέκαθεν με καθεστώς δημόσιας λατρείας μέχρι και το 2010.
        Στα πέριξ του ναού και εντος του κτήματος Γερουλάνου, παρόλο που δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές, βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου Ευωνύμου. Υπάρχουν επίσης πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.χ. αιώνα και  ίχνη τειχών του 8ου π.χ. αιώνα. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει επίσης και περίβολος μυκηναϊκής εποχής. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα όπως η «ερυθρόμορφη λουτροφόρος» του 5ου  αιών. Π.χ. ή Αμφορέας με παράσταση πολεμιστών στο λαιμό του αγγείου, τέλη 8ου αι.π.Χ. που φυλάσσονται στο Μουσείο του Πειραιά.
        Στα όρια του Κτήματος περνά ένα από τα τρία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το «ρέμα Τράχωνες». Το ρέμα είναι ανοιχτό εντός του κτήματος. Όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση.
Από το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γερουλάνου στην Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ΜΑΚΡΟ.
Το κτήμα το 1994 επαναχαρακτηρίστηκε αρχαιολογικό πάρκο (Υ.Α. 1034/8108/30.12.1994, χαρακτηρισμός που ισχύει έως σήμερα.

       Από το 2012 ξαφνικά και αναίτια η ΜΑΚΡΟ απαγορεύει την είσοδο στους πάντες.

Διαμαρτυρόμεθα και ζητάμε από την ΜΑΚΡΟ να σταματήσει να

Απαγορεύει την άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων επί Ιστορικού και Λατρευτικού μνημείου.
Απαγορεύει την είσοδο σε πανεπιστημιακούς καθηγητές στον αρχαιολογικό χώρο.
Απαγορεύει την είσοδο σε μαθητές σχολείων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, αποκόπτοντας την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους νέους.
Απαγορεύει στην παιδεία, την αισθητική αγωγή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά.
Καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις της Unesco για την ανεμπόδιστη επαφή των πολιτών με τους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιτροπή κατοίκων Αλίμου
Επίσης μπορείτε να μας βρείτε στο facebook:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου