Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Άγιος Παντελεήμονας, κτήμα Τραχώνων



Εδώ και αρκετές δεκαετίες, λίγα μέτρα από τον προαύλιο χώρο της οικίας των Γερουλάνων, στον λόφο, του Κτήματος Τραχώνων (τ. Γερουλάνου και νυν ιδιοκτησίας The Mart –Σκλαβενίτης), έχουν έρθει στο φως τα ερείπια ενός άγνωστου, σε πολλούς, Ιερού Ναού που σύμφωνα με σωζόμενη θεμέλια λίθινη επιγραφή είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα.
Το 1866 ο Θεόδωρος Κομνηνός αγόρασε τα Τσιφλίκια Άνω και Κάτω Τραχώνων από την τότε ιδιοκτήτρια Λουκία Λουριώτη.
Ο Θ. Κομνηνός υπήρξε γιος του πρωτομάστορα Χ. Κομνηνού, ο οποίος το 1810 ανοικοδόμησε τον καταστραφέντα, από πυρκαϊά, Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, επί Πατριάρχου Πολυκάρπου. Ο Θεόδωρος Κομνηνός έκτισε το 1877 τον μικρό ναό του Αγίου Νικολάου στην Γλυφάδα, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, που σώζεται μέχρι σήμερα.
Το ίδιο έτος, 1η Μαρτίου 1877, ξεκίνησε το κτίσιμο ενός άλλου ναού, σχεδόν ίδιο από άποψη μεγέθους και αρχιτεκτονικής, στην κορυφή του σημερινού κτήματος Γερουλάνου, τον οποίο αφιέρωσε στον Άγιο Παντελεήμονα. Από αυτόν τον μικρό ναό, σώζονται μόνο τα θεμέλια και μία λίθινη επιγραφή.
Σχετικά με αυτό το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος στο κτήμα Τραχώνων εικάζουμε τα εξής: ή δεν πρόλαβε ποτέ να αποπερατωθεί, καθώς ο Κομνηνός πέθανε το 1883, ή κτίστηκε κανονικά, αλλά ενδεχομένως να γκρεμίστηκε από κάποιον σεισμό και να μην αναστυλώθηκε ποτέ. Ο Γεώργος Γερουλάνος στο βιβλίο του «Το κουταλάκι όμως δεν έσπασε», ( έζησε τα παιδικά του χρόνια σε αυτό το κτήμα στο οποίο η οικογένειά του ήρθε το 1918), αναφέρει ότι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος ήταν ήδη ερείπια εκείνη την εποχή.
Ίσως, κάποιοι Αλιμιώτες του 20ού αιώνα (ή και συγγενείς του Κομνηνού) θέλησαν να δώσουν ζωή σε αυτή την «άτυχη» εκκλησία, που δεν σώθηκε όπως το εκκλησάκι του Θεόδωρου Κομνηνού στην Γλυφάδα, και στην μεταπολεμική εποχή έκτισαν, πάλι στην κορυφή ενός άλλου λόφου στο Άνω Καλαμάκι, την σημερινή γνωστή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος Άνω Καλαμακίου.
Τέλος, ο Θεόδωρος Κομνηνός αφιέρωσε και μία φορητή εικόνα της Θεοτόκου, την ίδια εποχή, που σώζεται σήμερα στον ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Τραχώνων.



<< Ι. ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΕΙΣ ΤΡΑΧΩΝΕΣ ΧΩΡΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Α' ΜΑΡΤΙΟΥ 1877 ΑΩΟΖ ΥΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΥΙΟΥ Χ. ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΑΛΦΑ ΚΤΗΤΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ [...] 1810 ΑΩΙ >>

 

                                                     







 

 
Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου,
 «Εισόδια – Τράχωνες»


1 σχόλιο:

  1. Μια εκπληκτική ανακάλυψη, που δημοσιεύεται για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ και που αποδεικνύει την πλούσια και θαυμαστή ιστορία του δήμου Αλίμου ! Του δήμου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή