ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ



13/02/2014
Ερώτηση 4 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολ. χώρο του «κτήματος Γερουλάνου»
Προς τους  Υπουργούς Περιβάλλοντος- Ενέργειας & Κλιματικής  Αλλαγής -  Πολιτισμού & Αθλητισμού - Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τα ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων του Αλίμου κατά της γερμανικής εταιρίας MAKΡO, ιδιοκτήτη του κτήματος Γερουλάνου, στο οποίο βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου.
Το κτήμα αυτό, επρόκειτο από το  1987 να ανακηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός χώρος και να είναι ελεύθερα επισκέψιμο από τους πολίτες, ως «αρχαιολογικό πάρκο με χώρους αναψυχής και περιπάτου». Μέσα στο κτήμα, έχουν ανασκαφεί κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία, υπάρχει ακέραια σωζόμενο  βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου 10ου-13ου αιώνα, καθώς και το ένα από τα δυο εναπομείναντα ρέματα της Αθήνας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Δυστυχώς, το κτήμα αποχαρακτηρίστηκε το 1992, για να το αγοράσει η ΜΑΚΡΟ, η οποία πρόσφατα, το Μάρτιο του 2013, αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς δημόσιας λατρείας της βυζαντινής εκκλησίας και να εμποδίσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ακόμη και σε καθηγητές Αρχαιολογίας!
Οι κάτοικοι αντέδρασαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέπει την είσοδο του κοινού στο κτήμα, εκτός του διημέρου 20 και 21 Νοεμβρίου που πανηγυρίζει ο ναός, δύο φορές το μήνα.
Οι μάρτυρες των κατοίκων αναφέρθηκαν με αποδείξεις, ότι μέχρι το 2010 ο ναός λειτουργούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Γίνονταν γάμοι και βαπτίσεις, καθώς επίσης τόσο τον ναό όσο και το ρέμα μαζί με το χαρακτηρισμένο δάσος, επισκέπτονταν συχνά μαθητές και εκπαιδευτικοί για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους, στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούσαν.
Επειδή  ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο στα νότια προάστια της Αθήνας και χρονολογείται πιθανώς στο 10ο έως 13 αιώνα μ.Χ.  χαρακτηρίζοντας την πολιτιστική ταυτότητα του Αλίμου, και αποτελεί καθήκον της πολιτείας να εξασφαλίσει και πάλι την είσοδο στους πολίτες ώστε να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίσει και να μελετήσει τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της περιοχής τους.
Επειδή, η απαγόρευση εισόδου στο κτήμα, δεν προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων, για την πολιτιστική κληρονομιά  αλλά αντίθετα καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις της Unesco για την ανεμπόδιστη επαφή των πολιτών με τους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επειδή στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων που υπέγραψαν στις 6 του Μάρτη του 1992 η οικογένεια Γερουλάνου και η ΜΑΚΡΟ, αποσιωπάται το πώς το κτήμα έγινε "περιουσιακό στοιχείο" των πωλητών του. Ότι δηλαδή, το 1918 το υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί "κατά χρήση" το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο, με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια, ο οποίος στις 14.7.34 παραχωρεί μέρος της έκτασης στην εταιρία "Κτήμα Τράχωνες - ΑΕ Γεωργικών Προϊόντων και Κτηματική", της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος. Δηλαδή έκανε δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία. Αυτή η παράνομη ενέργεια όχι μόνο δε διώχθηκε, αλλά νομιμοποιήθηκε  επί κατοχικής κυβέρνησης, με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας Γ. Μπαμπούκα στις 29.5.43. Να σημειωθεί τέλος ότι το κέρδος για την οικογένεια, από την πώληση του κτήματος, ανέρχεται σε 2,5 δις.
Ερωτώνται  οι κ.κ Υπουργοί:
1.Θα προχωρήσουν  στη λήψη μέτρων, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επαναπόκτηση του κτήματος Γερουλάνου, που εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο ιδιώτη, και στο χαρακτηρισμό του ως δημόσιας περιουσίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τσιμεντοποίησής του από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρία ΜΑΚΡΟ ΑΕ;
2.Θα εφαρμόσουν  την απόφαση που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 30-12-1994, με την οποία το Κτήμα Τράχωνες είναι εκτός σχεδίου πόλης και χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου και να χαρακτηριστεί το κτήμα ως «αρχαιολογικό πάρκο», σύμφωνα με τα έγγραφα της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων για την τελική σωτηρία του κτήματος και τη διάσωση της δασικής βλάστησης της συγκεκριμένης περιοχής;
3.Θα εξασφαλίσουν την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών στο ιστορικό μνημείο του  βυζαντινού  ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, την είσοδο σε πανεπιστημιακούς καθηγητές στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και την είσοδο σε μαθητές σχολείων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, ώστε να μην αποκόπτονται από  την γνώση  της πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ
ΔΙΩΤΗ ΗΡΩ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ 


(Περιμένουμε την απάντηση)
 


  Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2012                           
Συγκεκριμένα σχέδια ανάδειξης και προστασίας του Κτήματος Μαρ. Γερουλάνου στον Άλιμο και του ρέματος Τραχώνων ζητά ο κ.  Κ. Χατζηδάκης.
Την κοινή διαπίστωση πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει το παραμικρό για την προστασία και ανάδειξη του Κτήματος Μαρ. Γερουλάνου στο Δήμο Αλίμου, στερώντας, έτσι, από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής έναν πολύτιμο πνεύμονα αναψυχής και ανάπτυξης καταγράφει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Με την ίδια ερώτησή του αναδεικνύει και την ανάγκη  προστασίας του ρέματος των Τραχώνων, που ξεκινάει από τον Υμηττό, διέρχεται από τους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και εκβάλει στη θάλασσα στο ύψος του Αγ. Κοσμά.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως το Κτήμα Μαρ. Γερουλάνου στον Δήμο Αλίμου με έκταση περίπου 100στρ. είναι ένας σημαντικός αδόμητος χώρος πρασίνου και αποτελεί τμήμα της εκτός σχεδίου περιοχής Τραχώνων έκτασης 300στρ. Εντός και πέριξ του κτήματος υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία και ευρήματα, τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά στη Μυκηναϊκή, Γεωμετρική, Κλασική και Βυζαντινή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Αττικού Δήμου Ευωνύμων, το  αρχαίο θέατρο Ευωνύμου επί της οδού Αρχαίου Θεάτρου, τις συστάδες των τάφων, πλήθος οικιστικών καταλοίπων, το Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου κλπ. Πολλά από αυτά έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το 1987 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε εκτός σχεδίου πόλης και υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου, με την παράλληλη πρόβλεψη να υλοποιηθεί ειδική μελέτη για το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικού πάρκου.
Παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες- κυρίως σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί και υλοποιηθεί καμία πλήρης μελέτη, ενώ η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού. Σε συνέχεια, μάλιστα, της 8344/8.1.2002 πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά και της 6/2006 απόφασης Α΄ βάθμιας Ε.Ε.Δ.Α. Πειραιά (Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων) από την συνολική επιφάνεια του κτήματος Γερουλάνου, έκταση εμβαδού 20στρ. χαρακτηρίστηκε ως δασική και έκταση εμβαδού 12,5στρ. ως αναδασωτέα.
Το 2006 με πρωτοβουλία του Δήμου και απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης αναστήλωσης μουσείων και τεχνικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/71641/2885/11.10.06) εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου και η εκτέλεση των σχετικών εργασιών, δίχως, όμως, μέχρι και σήμερα να έχει υλοποιηθεί, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του ναού.
Για το θέμα του ρέματος Τραχώνων, στα όρια του Κτήματος, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως είναι ένα ρέμα κλειστό κατά το μεγαλύτερο, εκτός κτήματος, τμήμα του, αλλά ανοιχτό εντός του κτήματος και μη οριοθετημένο/ διευθετημένο. Υποστηρίζει πως σήμερα έχει μετατραπεί σε αγωγό διάθεσης αποβλήτων και λυμάτων της πέριξ εκτός σχεδίου περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως Βιοτεχνική περιοχή χαμηλής όχλησης (ΒΙΟΠΑ).
Διαπιστώνει δε πως αποτέλεσμα της πολυετούς αυτής καθυστέρησης είναι η έκταση να παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, που δεν τιμά κανέναν. Μια ευκαιρία ανάπλασης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της να παραμένει αναξιοποίητη.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο βουλευτής της ΝΔ υποβάλλει προς τους αρμοδίους Υπουργούς συγκεκριμένα ερωτήματα:
1) Ποιές χρήσεις-παράνομες, προφανώς- εκτιμάται ότι υφίστανται αυτή τη στιγμή στα όρια του Κτήματος;
2) Υπάρχει κάποια πρόοδος σχετικά με την εκπόνηση μελέτης, που θα έβαζε τους αναγκαίους όρους για την ανάπτυξη της περιοχής;
3) Έχουν συμβεί ανεπανόρθωτες ζημιές σε αρχαιολογικά/πολιτιστικά μνημεία και αν ναι, ποιες;
4) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προστασία και ανάδειξη του ρέματος των Τραχώνων;


Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού  

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου